Інститут виборчого права

Консультації

Робота члена ДВК

Мене призначено на членом комісії на виборчу дільницю. Голова комісії
незадоволена, що мене прислали дуже пізно, не йде на контакт і не хоче
відповідати на мої запитання, зокрема щодо графіку роботи, а посилається на те,
що я маю знати Закон про роботу виборчої дільниці (чи щось подібне), який мені
ніхто не надавав для ознайомлення. Підкажіть, що це за закон, де його знайти і
чи дійсно там прописаний графік, за яким я буду працювати на своїй дільниці
(початок, кінець робочого часу). З пам'яткою члена комісії я ознайомилась в інтернеті.
Дуже дякую.

Додано: 15.01.2010

Статус члена дільничної виборчої комісії (ДВК), його повноваження під час виборчого процесу з виборів Президента України та організація роботи в день виборів регламентуються Законом України «Про вибори Президента України», який є і на нашому сайті у розділі «Законодавство», підрозділ «Виборчі закони» (нова редакція). До дня виборів складається графік чергувань, який затверджується Постановою на засіданні дільничної виборчої комісії (не головою комісії). Як член дільничної виборчої комісії Ви зобов’язані брати участь у всіх засіданнях дільничної виборчої комісії, голосувати з приводу рішень комісії чи висловлювати окрему думку у письмовій формі в разі незгоди з прийнятим рішенням (ч.15 статті 28 Закону України «Про вибори Президента України» . Згідно з частиною 5 статті 28 Закону «Засідання виборчої комісії скликається з обов’язковим повідомленням усіх членів комісії про час, місце проведення засідання та його порядок денний». У день голосування робота члена ДВК розпочинається о 7 год. 15 хв. та закінчується після підписання протоколу дільничної виборчої комісії про підрахунок голосів виборців, який Ви маєте підписати (чи висловити окрему думку у письмовій формі в разі незгоди з його відомостями), та прийняття виборчої документації окружною виборчою комісією.
Щодо пам’яток для членів ДВК. Слід відмітити, що їх часто на допомогу членам ДВК розробляють різні громадські організації чи штаби. Проте для усунення непорозумінь, які можуть виникнути внаслідок можливих допущених неточностей у таких пам’ятках, доцільно користуватись чинним Законом «Про вибори Президента України».

Додати своє запитання

Ваше Ім'я*
E-mail*
Заголовок*
Запитання*
Розділ
Защита от автоматического заполнения

Введите символы с картинки*

* - Поля, обязательные для заполнения

« Повернутися