Інститут виборчого права

Консультації

Голосування не за виборчою адресою

Чи можна голосувати поза межами виборчої адреси, якщо я точно знаю 
де буду знаходиться у день голосування і на якій виборчий дільниці зможу проголосувати?

Додано: 24.11.2009

Згідно з частиною другою статті 8 Закону "Про Державний реєстр виборців" виборча адреса виборця, як правило, визначається зареєстрованим місцем проживання та адресою житла виборця відповідно до Закону України "Про свободу пересування та вільний вибір місця проживання в Україні", якщо виборець не звернувся до відповідного органу ведення Державного реєстру виборців (далі – орган ведення Реєстру) щодо іншої виборчої адреси. Тобто виборець має право в порядку, встановленому статтями 19, 20 Закону, шляхом звернення до органу ведення Реєстру з мотивованою заявою ініціювати визначення іншої виборчої адреси, аніж зареєстроване місце проживання та адреса його житла. Адже виборець може бути власником декількох квартир чи будинків або ж можуть виникнути обставини, які змушують виборця довгий час та в день виборів перебувати не за вказаною виборчою адресою (догляд за хворими рідними в іншому місті, тощо), і тому він може змінити виборчу адресу. Проте слід зазначити, що робити це доцільно заздалегідь, краще до закінчення уточнення попередніх виборчих списків звичайних виборчих дільниць (тобто не пізніше ніж за шість днів до дня проведення виборів), і обов’язково аргументувати заяву щодо зміни виборчої адреси, додаючи відповідні документи чи їх засвідчені копії, що підтверджують зазначені обставини. За вказаною новою виборчою адресою після вивчення підстав органом ведення Реєстру Ви будете внесені до списку виборців на відповідній виборчій дільниці, про що Вас повинні інформувати, і зможете проголосувати.

Якщо Ви плануєте під час виборів виконувати повноваження члена дільничної виборчої комісії на іншій виборчій дільниці, до списків виборців якої не відноситься Ваша виборча адреса, то слід мати на увазі, Ви зможете проголосувати на цій виборчій дільниці (будете включені до списку виборців на відповідній виборчій дільниці, на підставі рішення відповідної окружної виборчої комісії, частина 9 статті 34 Закон України «Про вибори Президента України»).

За чинним Законом України «Про вибори Президента України» голосування на підставі відкріпних посвідчень не передбачено.

Додати своє запитання

Ваше Ім'я*
E-mail*
Заголовок*
Запитання*
Розділ
Защита от автоматического заполнения

Введите символы с картинки*

* - Поля, обязательные для заполнения

« Повернутися