Зміна виборчої адреси
Я вимушена доглядати за дідусем-інвалідом 1 групи в іншому місті, ніж я зареєстрована (перевозити діда неможливо за станом здоров’я). Чи можу я і як саме проголосувати на виборах Президента у січні 2010 року там, де зараз фактично перебуваю? На даний час знаходжуся у відпустці по догляду за дитиною до 3 років.
Додано: 16.10.2009
Так, Ви зможете на виборах Президента України у січні 2010 року проголосувати за місцем свого фактичного проживання. Законами України передбачається, що реєстрація місця проживання чи місця перебування особи або її відсутність не можуть бути умовою реалізації прав і свобод, передбачених Конституцією, законами чи міжнародними договорами України, або підставою для їх обмеження.
Для того, щоб Вас включили до списку виборців за місцем фактичного проживання, що буде підставою для видачі бюлетеня для голосування на виборах, необхідно звернутись до відповідного місцевого органу ведення Реєстру виборців з мотивованою заявою щодо визначення іншої виборчої адреси, аніж зареєстроване місце проживання та адреса вашого житла. До заяви щодо зміни виборчої адреси Вам необхідно додати документи (належно засвідчені копії документів), що підтверджують мотивацію зміни виборчої адреси, тобто у Вашому випадку засвідчену в установленому порядку довідку лікувального закладу, яка є підтвердженням інвалідності Вашого дідуся та того, що він потребує постійного догляду інших осіб.
Орган ведення Реєстру, до якого Ви звернулись, у разі внесення змін до персональних даних Реєстру письмово повідомляє Вас про це. Разом із повідомленням, яке надсилається Вашу на виборчу адресу, Вам надсилається нова довідка про включення до Реєстру із зазначенням змінених персональних даних, тобто вказаної Вами нової виборчої адреси, а також дати первинного включення відомостей про Вас до Реєстру та дати внесення цих змін.
Якщо заяву про зміну виборчої адреси визнано необґрунтованою, то орган ведення Реєстру може відмовити у її задоволенні. У разі відмови у зміні виборчої адреси орган ведення Реєстру надсилає повідомлення на виборчу адресу відповідно до даних Реєстру і на адресу, яку Ви просили визнати виборчою адресою.
Ви маєте право оскаржити до відповідного регіонального органу адміністрування Реєстру рішення, дії чи бездіяльність органу ведення Реєстру стосовно свого звернення.
Слід зазначити, що звернення до органу ведення Реєстру виборців щодо зміни виборчої адреси не потрібно відкладати, а варто зробити це до утворення звичайних та спеціальних виборчих дільниць (після чого формуються попередні списки виборців для кожної виборчої дільниці), тобто до 9 грудня 2009 р. для виборчого процесу з виборів Президента України 17 січня 2010 р.
« Повернутися